Screening af risiko for oversvømmelse fra havvand
Der er foretaget en screening af oversvømmelse fra havet i 2050 med udgangspunkt i temakort fra Naturstyrelsen. Det er sket ved at fremskrive vandstandsstigninger, der statistisk optræder hvert 10., 20., 30. og 50. år. Disse er sammenholdt med en terrænmodel. Screeningen er foretaget med udjævnede vandstande, for at vurdere med hvilken sandsynlighed havet stiger til over digetop i fremtiden. Der er ikke indregnet bølgepåvirkningens effekter. Det er en meget forsimplet tilgang. I virkeligheden sker oversvømmelser ved diger ofte, fordi bølgerne slår over diget og gnaver bagsiden af diget eller slår hul i forskråningen.
De kortlagte oversvømmelsers hyppigheder på Rømø er stærkt overdrevne i forhold til de faktisk oplevede situationer. Det har ikke været muligt at analysere årsagen hertil, men skyldes formodentlig usikkerhed eller fejl i terrænmodellen. Dette er en grov forsimpling af virkeligheden, og oversvømmelseskortene skal derfor betragtes som absolut ”worst case” scenarier på screeningsniveau.
Kystdirektoratet har senest i 2011 vurderet på Vadehavdigernes sikkerhed, som den ser ud i det nuværende klima. Det kan du læse mere om i link-boksen til højre. Kystdirektoratet vurderer overordnet, at alle de undersøgte diger har en tilstrækkelig styrke set i forhold til de beskyttet værdier.
Se screeningskortene af risikoen for oversvømmelse fra havvand i det åbne land i linket i boksen til højre
Planportal
Tilbage til Planportalen
Status
Klimatilpasningsplanen er politisk godkendt.