Landskab

Landskabet i Tønder Kommune rummer store karaktermæssige variationer og byder på unikke landskaber som marsk, Rømøs klitlandskab og en række natur­ og kulturlandskaber. Landskabet er der, hvor vi oplever og ser, og det er der, hvor vi bor, arbejder eller gæster.


Kommunens landskab kan dermed betragtes som den scene, hvor kommunens fremadrettede udvikling skal udspille sig. På den måde er landskabet en væsentlig ressource, som vi både skal tage vare på og værne om, men også bruge aktivt som identitetsgivende og som udviklingsramme.


Udfordringen


Landskabelige interesser og værdi kan være en svær størrelse at skulle håndtere i sagsbehandling og planlægning. For hvad er de landskabelige interesser? Og hvordan kan vi tage vare på dem?


Landskabet i Tønder Kommune er og skal fortsat være rammen for både erhvervsliv, attraktiv bosætning, værdifuld natur samt en stor variation af kulturhistoriske og geologiske fortællinger.


Den store udfordring er at sikre, at der kan ske en fortsat udvikling i det åbne land samtidig med, at landskabsværdierne beskyttes og forbedres.


Viden om landskabet


Når vi kender landskabets dannelse, karakter og kulturhistorie, har vi et vigtigt udgangspunkt for at kunne planlægge i og forvalte det åbne land. Kender vi landskabets værdier, sårbarheder og muligheder, kan vi tage de nødvendige hensyn, når vi ønsker at lave ændringer i landskabet og samtidig udnytte landskabet som en værdifuld ressource. Netop når vi kender og forstår landskabets forskellige kvaliteter, kan vi skabe synergier mellem landskabsinteresser og planer og strategier for den kommunale udvikling - og vi kan sikre en vigtig balance mellem beskyttelse og benyttelse af landskabet som ressource og lokal identitet.