Rumlige og visuelle karaktertræk

Landskabet opleves med en overvejende åben og enkel karakter, der er præget af udsigter på tværs af middelstore, dyrkede marker. Den vestlige del af området er præget af samspillet med de inddigede marskområder langs Vadehavet og langs vandløbene.

Skala og kompleksitet
Landskabets skala og kompleksitet varierer men fremstår overvejende i middel til stor skala og med en enkel til let sammensat karakter.

Den middel til store skala afspejles især i markstørrelser samt flere middelstore eller store gårde, der generelt præger landskabsbilledet.

Landskabet fremstår med en enkel karakter, der er sat sammen af få bærende landskabstræk som intensivt dyrkede marker, der delvist afgrænses af hegn, samt spredtliggende gårde eller bebyggelse samlet langs vejene.

Rumlige forhold og udsigter
Landskabet opleves de fleste steder med en åbenkarakter, fordi hverken hegn eller terræn i væsentlig grad bryder de lange kig på tværs af landskabet. Steder, hvor hegnene står med kortere indbyrdes afstand, skaber i højere grad en rumlige afgrænsning i landskabet og bryder de ellers lange kig hen over markerne. Det opleves eksempelvis ved Rejsby Østermark.

Landskabets åbne karakter betyder, at orienteringspunkter som f.eks. kirker og store siloer træder tydeligt frem i landskabsbilledet. Eksempelvis kan kirketårnet på Brøns Kirke ses fra Kærbølling knapt 4 km nord for kirken.

Bebyggelse og tekniske anlæg
Områdets relativt mange vindmøller forstyrrer flere steder oplevelsen af landskabet. Det opleves især i den centrale del af området syd for Frifelt, hvor en vindmøllegruppe med 14 middelstore møller står i en stor åben lavning. Den tekniske prægning forstærkes af de højspændingstracéer, der mødes i området syd for møllerne. Selv om ingen af anlæggene er i stor skala, fylder de meget i landskabsbilledet og præger lokalt landskabets karakter. Andre steder opleves højspændingsledningerne generelt ikke forstyrrende i landskabet på grund af deres størrelse og karakter.

I den vestlige del af området mellem Rejsby og Brøns er landskabet præget af flere mindre grupper af små og middelstore vindmøller. Dette medfører, at man oplever repetitioner af flere ”lag” vindmøller, når man ser hen over landskabet.

Jernbanen er som en flad struktur godt integreret i landskabet, og forstyrrelsen fra anlægget er derfor meget lille.

Områdets bebyggelse er generelt godt indpasset i landskabet. Dels har bebyggelsen en relativ lav karakter, og dels er byranden omkring størstedelen af landsbyerne afskærmet af en del bevoksning i form af enkeltstående træer og hegn. Derfor optræder disse bebyggelser ikke markante i landskabet.

Bebyggelsen i det åbne land opleves på trods af de relativt mange store gårde med mange bygninger godt integreret i landskabsbilledet. Byggeriet er holdt i ensartede farver og bygningerne ligger generelt orienteret, så de falder ind og optræder harmonisk i landskabet. Bebyggelsen er generelt præget af orden og velholdt bebyggelse.

Visuelle relationer til de omgivende landskaber
Fra den vestlige del af landskabsområdet er der fine udsigter over det lave marsklandskab mod vest. Mod syd og øst danner flere store skovområder med lange skovbryn en markant overgang til landskabsområdet mod syd. Derved skabes en næsten lukket ramme om landskabet.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Fra Astrup Banke er der en fin udsigt over Vadehavet til Rømø