Bakkeøen er kendetegnet ved bløde, velafrundede bakketoppe. Det får landskabet til at fremstå som en let bølgende flade, der er hævet over den omgivende marsk og slette. En tydelig overgang til de omkringliggende flade landskaber er særligt tydelig syd for Møgeltønder mod Tøndermarsken.
Geologisk dannelse
Områdets geologiske dannelse går tilbage til den forrige istid (Saale) for omkring 140.000 år siden. Danmark var dengang i perioder fuldstændigt dækket af en iskappe, der dækkede store dele af den nordlige halvkugle helt ned til Alperne. Da isen trak sig tilbage, efterlod den med stor sandsynlighed et bakket morænelandskab, som det man i dag kender fra det østlige Jylland og øerne. Under den seneste istid (Weichsel), der sluttede for omkring 11.500 år siden, var Tønder Kommune og resten af det vestlige Jylland ikke dækket af is ligesom resten af Danmark. Det Baltiske Isfremstød havde hovedopholdslinje i et nord-sydgående bælte lige øst for kommunen. Under varmeperioder skete der store afsmeltninger, og landskabet foran isen var derfor udsat for store påvirkninger fra smeltevand. Smeltevande løb gennem de lavest liggende dele af landskabet og afsatte store mængder sand og grus som store flade smeltevandssletter. De højeste dele af landskabet fra forrige istid blev dog efterladt som øer, der stak op igennem fladen, også kendt som bakkeøer. Under istiden var bakkeøerne udsat for permafrost, hvilket under afsmeltninger var skyld i, at morænebakkerne fra forrige istid skred sammen, og bakkerne blev udglattet en smule.
Terrænet fremstår som følge af permafrostpåvirkningerne med lave, bløde bakkestrøg og enkelte lavninger. Langs overgangen mellem bakkerne og de flade smeltevandssletter er der flere markante bakkeskråninger, hvor man fornemmer den erosion, som smeltevandsstrømmene har påvirket bakkeøerne med. Den mest markante overgang ses syd for Møgeltønder.
Bakkeøen består primært af moræneler og enkelte pletter med morænesand, men også store partier med smeltevandssand og smeltevandsgrus. Langs overgangen til de omkringliggende smeltevandssletter er jordbunden præget af ferskvandsgrus og smeltevandsgrus. Landskabsområdets lavbundsområder er præget af ferskvandsgytje og enkelte områder med ferskvandssand. Enkelte steder findes der partier med flyvesand.
Hydrologi
Områdets hydrologiske landskabstræk udgøres især af flere kanaliserede vandløb og nogle tidligere moseområder. Mellem bakkeøens bløde bakker er der en del terrænlavninger, der er blevet grøftet og drænet med henblik på opdyrkning. Der er ingen større søer i området, men til gengæld er der en del små vandhuller. De små søer optræder typisk isoleret på de åbne markflader.
Kyst
Området er ikke afgrænset mod kyst.
Planportal
Tilbage til Planportal
Status
Landskabsanalysen er under politisk behandling
Billeder
Landskabet bløde, velafrundede bakketoppe