Skærbæk Bakkede Skovlandskab

Kombinationen af skov, pletter med hede, ekstensive lavbundsarealer og dyrkede marker på et terræn præget af store højdeforskelle og markante bakker, skaber et meget varieret og for egnen særpræget landskab, der er rigt på landskabelige oplevelser.

Beliggenhed, afgrænsning og delområder.

Landskabets kendetegn
Landskabet kan betragtes som et bakket mosaiklandskab, der overordnet set er sat sammen af små og store skove/plantager, nogle steder med hede og mose, samt dyrkede marker eller afgræssede enge, der helt eller delvist afgrænses af tætte hegn. Det giver oplevelsen af et varieret landskab, der de fleste steder er ”rammet ind” af skovbryn eller hegn. Samtidig varierer terrænet meget fra at være næsten fladt i den nordlige del af området til at rejse sig i markante, langstrakte bakkestrøg, der tegner et Y langs områdets østlige, sydlige og vestlige grænse.

Bebyggelsen består primært af husmandssteder og små til mellemstore gårde, der ligger samlet langs vejene, men området rummer også enkelte større gårde. Mere sammenhængende bebyggelser er centerbyen Skærbæk, der ligger ved overgangen til de flade og åbne marskområder mod sydvest, samt landsbyen Arrild og Arrild Ferieby, der ligger ved den østlige områdegrænse. Landskabet rummer kun få tekniske anlæg og opleves generelt uforstyrret.

Der er i dette område afgrænset et delområde, hvor landskabets karakter er anderledes. Det gælder overgangslandskabet langs landbrugssletten mod sydvest og Ballummarsken.

Landskabets værdier
Landskabet er rigt på fortællinger, der hver især giver landskabet værdi. Det er dels forskellige kulturhistoriske fortællinger, der knytter sig til skove, heder og moser, og dels geologiske fortællinger, der med særlige udsigter og markante terrænvariationer knytter sig til bakkeøen. Men oven i dette er der også flere steder særlige naturværdier, der på forskellig vis understreger både landskabets kulturhistoriske og geologiske fortællinger eller forstærker oplevelsen af dem.

Skovene dækker en stor del af området og har med deres velfungerende stiforbindelser en stor rekreativ og landskabelig værdi for området.

Landskabets afgrænsning
Landskabsområdet ligger i kommunens nordvestlige del. Mod nord og nordvest er det afgrænset mod et mere åbent landskab med få bevoksninger, mens det mod sydvest og sydøst er afgrænset mod de flade landskaber i Ballummarsken og på landbrugssletten omkring Døstrup og Drengsted. Mod syd er området afgrænset ved Åved Plantage og Løgumgårde, der markerer overgangen til ”moselandskabet” syd herfor. Endelig er området mod øst afgrænset mod de mere åbne dalstrøg omkring Skallebæk, Fiskbæk og Lobæk, samt den store lavbundsflade mellem Arrild og Nørre Løgum. Mod nordøst går Lindet Skov og Hønning Plantage ind over kommunegrænsen til Haderslev Kommune.

Områdets afgrænsning er de fleste steder lagt langs skovbryn, hegn og veje, der markerer overgangen fra dette skovprægede landskab til de mere åbne landskaber, men især i overgangen til de flade marsk- og slettelandskaber er grænsen bestemt af terrænet. Alle steder er grænsen så vidt muligt langt i erkendelige grænser i landskabet som veje, hegn, markskel og lignende.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Landskabet er især karakteriseret som et bakket mosaiklandskab, hvor især bevoksningen, danner en grøn baggrundskulisse og indrammer små og middelstore landskabsrum i lysningerne. Her markerne øst for Lovrup skov