Landskabets sårbarhed

Landskabet vurderes generelt at være robust overfor ændringer, når det sker med hensyn til landskabets karakter. Særlige hensyn knytter sig til landskabets geologiske, kulturhistoriske og naturmæssige værdier.

Landskabets særligt sårbare områder

 

Skov og natur
Fordi landskabet allerede er karakteriseret ved små skovområder, vurderes det muligt at indpasse nye skovområder, der efterligner de eksisterende skove i størrelse og karakter. Udbredes små skove i området, vil det styrke skov som et bærende karaktertræk. Området vurderes derfor med visse undtagelser velegnet til mindre skovrejsningsprojekter.

Landskabet byder flere steder på udsigter over landskabet, der kan blive begrænset af skovrejsning. Derfor er det et parameter, der generelt bør være opmærksomhed omkring.

Det særligt karakteristiske landskab ved Mandbjerg har et markant terræn, der er unikt for Tønder Kommune, og samtidig rummer området mange fine udsigter. Disse kvaliteter kan blive sløret eller begrænset af ny skov. Derfor vurderes det særligt karakteristiske landskab sårbart overfor skovrejsning.

Også landskabet omkring Roost vurderes sårbart over for skovrejsning. Området rummer nogle meget intakte udskiftningsstrukturer, der tydeligt formidler landskabets udskiftningshistorie. Disse strukturer bør der værnes om, så husmandsudstykningerne langs vejene med hegn vinkelret på vejene fortsat kan opleves tydeligt i landskabet.

Lavbundsområderne ved Gels Å, Nipså, Fiskbæk Ådal og Lobæk er vurderet sårbare over for skovrejsning da skov vil sløre og fortrænge de lysåbne karaktergivende eng- og moseområder.

I dette område er hegnsstrukturen et væsentligt karaktertræk, og området er derfor som udgangspunkt robust over for ny hegnsplantning, der kan understøtter karakteren af de eksisterende hegn.

Landbrugsbyggeri
Landskabet vurderes som udgangspunkt velegnet til at rumme nyt middelstort landbrugsbyggeri i tilknytning til eksisterende bebyggelse og med en lav karakter. Denne type byggeri harmonerer med de landskabstræk, der i dag karakteriserer området.

Landskabets kapacitet til større landbrugsbyggeri er betinget af den landskabelige tilpasning og tilknytning til eksisterende byggeri. Det vurderes især muligt at indpasse større byggeri af en relativ lav karakter, der i vid udstrækning kan afskærmes af områdets terræn og hegnsstruktur.

Byudvikling
Landskabet vurderes ikke sårbart overfor de i kommuneplanen skitserede byudvidelser i Toftlund og Agerskov, da der primært er tale om udfyldninger inde for det eksisterende byområde.

Tekniske anlæg
Landskabet fremstår i dag relativt upåvirket, selv om det rummer en del middelstore tekniske anlæg. Kapaciteten til at rumme anlæg, der overholder en middelstor skala, skyldes landskabets terræn og bevoksning. Planlægges der for nye anlæg i området, bør der være opmærksomhed på en kumulativ effekt, der kan fremhæve også de mange anlæg, der i dag står i landskabet.

Landskabet vurderes kun at have meget lille kapacitet til nye middelstore, store og især høje tekniske anlæg. Dels fordi de vil overskride landskabets skala, og dels fordi det højtliggende terræn i mange tilfælde vil fremhæve anlægget set fra de omgivende landskaber. Landskabet vurderes som udgangspunkt ikke egnet til større tekniske anlæg.

Det vurderes muligt at indpasse fladedækkende anlæg som solcelleanlæg og lignende, da disse vurderes at blive absorberet i terræn og afskærmet af bevoksningsstrukturen. Det varierede terræn betyder, at der kan være risiko for, at man fra højdepunkter i terrænet vil kunne kigge ned på sådanne anlæg. Dette forhold kan være væsentligt i dele af landskabet, særligt hvis det påvirker særligt karakteristiske eller oplevelsesrige landskaber.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Byggeri skjules godt i det bakkede og bevoksede landskab