Bredebro Løgumkloster Mose- og Skovlandskab
Syd for Bredebro og Løgumkloster ligger et af Tønder kommunes mest unikke områder. Her er landskabet præget af højmoser, vådområder og skov. Området har derfor et enestående naturindhold, men også en række interessante kulturhistoriske lokaliteter.
Beliggenhed, afgrænsning og delområder.
Landskabets kendetegn
Landskabets kendetegn kan beskrives som en mosaik af intensivt dyrkede marker, vådområder med søer og moser, samt heder og skove, der giver landskabet et varieret og flere steder naturpræget udtryk. Især Draved Skov, Skast/Kogsbøl, Sølsted og Kongens Mose er karaktergivende for landskabet. Terrænet er overvejende fladt, men sydvest for Løgumkloster og øst for hovedvej 25 er det lokalt mere småbakket.
Områdets bebyggelse ligger primært i området langs overkanten til Brede Ådal. Her er bebyggelsen samlet i Løgumkloster, Ellum og Bredebro, men enkelte gårde og husmandssteder ligger også langs vejene. I området mellem Sølsted Mose og Kongens Mose ligger også en del bebyggelse. Landskabets tekniske præg kommer fra enkelte vindmøller og især fra flere mindre højspændingsledninger, der går ud fra en transformerstation ved Bredebro.
Brede Ådal, der skærer sig på tværs af den nordlige del af området, er afgrænset som et delområde, hvor landskabets karakter adskiller sig betydeligt fra det øvrige landskabsområde. Delområdet er beskrevet særskilt.
Landskabets værdier
Landskabsområdet er især rigt på særlige naturområder og kulturlandskaber, hvoraf Skast/Kogsbøl Mose, Sølsted Mose, Kongens Mose og Draved Skov er udpeget til naturområder af international interesse, ligesom andre naturarealer er af national interesse, eksempelvis skovområderne ved Løgumkloster.
Landskabet rummer også en lang række kulturhistoriske spor, der er en vigtig del af landskabets historie. For eksempel forløber en velbevaret del af den historiske driverrute gennem området ved Løgumkloster og Draved Skov.
Landskabets afgrænsning
Landskabsområdet ligger i den centrale del af Tønder Kommune ved Bredebro og Løgumkloster som en flade, der forbinder de store slettelandskaber i den østlige del af kommunen med slette- og marsklandskabet i den vestlige del af kommunen. Mod øst og nord er en stor del af området afgrænset mod disse landskaber. Mod syd og vest er området afgrænset af åbne bakkeøer, ligesom området ved Løgumkloster grænser op til Løgum Bjerge mod nord.
Områdets afgrænsning er de fleste steder lagt langs skovbryn, hegn og veje, der markerer overgangen fra det mose- og skovprægede landskab til de mere åbne landskaber, eller hvor terrænet markerer overgangen til bakkeøerne.
Planportal
Tilbage til Planportal
Status
Landskabsanalysen er under politisk behandling
Billeder
Landskabets kendetegn kan beskrives som en mosaik af intensivt dyrkede marker, vådområder med søer og moser, samt heder og skove