Geologiske karaktertræk

Geologisk er landskabsområdet fordelt over flere forskellige landskaber. Noget af området ligger på det flade slettelandskab, der kendetegner områderne mod vest og nord, og noget andet ligger fordelt på de bakkede landskaber, der især kendetegner landskabet mod syd. Landskabsområdets terræn er derfor varieret fra det helt flade til det mere småbakkede.

Geologisk dannelse
Landskabsområdet består af flere forskellige geologiske dannelser, der er foregået i forskellige perioder. De ældste dele af landskabet er de små bakkeøer, som findes i området ved Ellum, ved Kongens Mose og ved Draved Skov. Bakkeøerne er rester af morænebakker fra den forrige istid (Saale), men permafrost og vandmætning under den seneste istid (Weichsel) har været skyld i, at terrænet er skredet sammen til de relativt bløde bakker, man ser i dag.

Størstedelen af landskabet er domineret af et fladt terræn skabt under den seneste istid (Weichsel). Da isen stod ved hovedstilstandslinjen øst for Tønder Kommune, havde smeltevandet frit løb mod vest. Smeltevandsstrømmene var i perioder meget kraftige og kunne derfor medtage store mængder sand og grus. En del af disse materialer blev afsat i landskabet mellem de forskellige bakkeøer, og derved blev der dannet en flad smeltevandsslette af sand og grus.

I området ved Løgumkloster er der en del små fordybninger og bakketoppe i landskabet. Man har tidligere antaget, at disse sære formationer er blevet skabt af dødis og smeltevandsaflejringer, men ny forskning tyder på, at landskabet er skabt ved jordskælv som følge af de landhævninger, der fulgte, efter at isen trak sig tilbage.

I perioden, siden isen forsvandt, har landskabsområdet gennemgået en stor forandring, dels gennem vindpåvirkning og dels gennem mosedannelser. Noget af det sand, smeltevandet flyttede ud på sletten under istiden, er siden blevet flyttet rundt af vinden, hvilket har dannet store områder på både bakkeøen og sletten som er overlejret af flyvesand.

Den sydlige del af området har tidligere været stærkt domineret af højmoser, hvilket har skabt nogle store områder med ferskvandstørv og enkelte pletter med ferskvandsgytje.

Jordbunden i landskabsområdet veksler meget lokalt, men overordnet set er de flade slettelandskaber domineret af ferskvandssand, smeltevandssand, smeltevandsgrus og flyvesand. Bakkeøerne består hovedsalig af moræneler, smeltevandssand og flyvesand.

Hydrologi
Områdets hydrologiske forhold udgøres især af de mange moseområder og et netværk af afvandingskanaler. Moseområderne i den sydlige del af landskabet er kraftigt påvirket af vand. Mange steder har der være gravet tørv, hvilket har efterladt bassiner med blottet vandspejl, men ellers er størstedelen af vandet ophobet i spagnumdannelserne. I perioder med kraftig regn kan store dele af moseområder dog stå under vand.

Stort set alle områdets moser har været forsøgt opdyrket, og derfor er der i mange af moserne gravet afvandingskanaler og grøfter. Fra de fleste af moseområderne bliver vandet ledt væk via Brede Å, men Sølsted Mose afvandes gennem Sejersbæk, der løber over i Vidå gennem Sejersbæk Kog.

Kyst
Der er ingen kystrelation i området.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Moseområderne er en stor del af landskabsområdets geologiske karaktertræk