Rumlige og visuelle karaktertræk

Landskabets rumlige og visuelle karaktertræk er meget vekslende fra de åbne mose- og engområder over de mere velafgrænsede landbrugsarealer til de lukkede skov og plantageområder. Skove og plantager danner dog en konstant baggrund i landskabet, der kendetegner stort set hele området.

Skala og kompleksitet
Landskabets skala opleves meget varieret og understreger landskabets mosaikkarakter. I de naturprægede områder med store skove og åbne lavbundsflader opleves landskabet med en overvejende stor skala, mens markstørrelser og bebyggelse i de mere landbrugsprægede områder afspejler en overvejende middel skala. I hele området fremstår landskabet med en overvejende enkel til let sammensat karakter, hvor en mosaik er sat sammen af netop store naturområder, skov/plantage samt et ensartet mønster af dyrkede marker afgrænset af hegn.

Rumlige forhold og udsigter
Karakteristisk for området er de store områder med skov og plantage, der giver landskabet en lukket karakter. De store åbne mose- og engområder har som udgangspunkt en mere åben karakter, men områderne er stadig afgrænset af skovbryn eller hegn til alle sider, og området opleves aldrig helt åbent. Landbrugslandskabet mellem de mange skov- og moseområder afgrænses primært af hegn, der opdeler landskabet i mindre, velafgrænsede landskabsrum.

På grund af den lukkede karakter og det relativt flade terræn er landskabet ikke kendetegnet ved mange langstrakte udsigter. Der er dog enkelte steder gode muligheder for at se ud over de store moseområder, Kongens Mose og Sølsted Mose. Blandt andet fra de fugletårne, der står rundt om i moseområderne.

Bebyggelse og tekniske anlæg
Landskabets velafgrænsede landskabsrum bevirker, at landskabet generelt absorberer visuelle påvirkninger fra tekniske anlæg. De relativt mange højspændingsledninger kan dog lokalt opleves ret forstyrrende.

Jernbanen ligger på et lavt dige, der krydser den lille dal vest for Sølsted Mose. Banen er dog godt afskærmet af forskellig bevoksning og præger derfor ikke landskabet.

Bebyggelsen i området fremstår ligesom de tekniske anlæg i god harmoni med landskabet, fordi bevoksningen i landskabet og omkring bebyggelsen generelt opbløder mødet mellem åben mark og bebyggelse.

Byranden omkring Løgumkloster er præget af plantager og skov, der får byen til at fremstå som en integreret del af landskabet.

Ved Bredebro er byranden langt mere åben, og bebyggelsen veksler mellem parcelhuse og industrielt byggeri. Samtidig står der nær byranden mange tekniske installationer, der samlet set betyder, at byen visuelt præger landskabsoplevelsen.

Visuelle relationer til de omgivende landskaber
Den lukkede karakter betyder, at landskabet opleves isoleret fra de omkringliggende landskaber. Kun langs områdegrænsen er visuel kontakt til de omkringliggende landskaber. Fra de åbne områder vest for Sølsted mose er der dog mulighed for at se op på bakkeøerne mod syd og nord.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Landskabets rumlige forhold er meget vekslende fra de åbne mark-, eng- og mosearealer til det mere lukkede, her Draved Skov