Tøndermarsken
Den store åbne flade Tøndermarsk rummer det største sammenhængende engområde i Danmark. Samtidig har marsken en speciel kulturhistorie, som vidner om lokalbefolkningens konstante evne til at udnytte Vadehavet og marskjorderne. Det har krævet en evne til hele tiden at tilpasse sig de trusler, naturen også har budt på.
Beliggenhed, afgrænsning og delområder.
Landskabets kendetegn
Landskabet i Tøndermarsken er især kendetegnet ved den store åbne marskflade, der brydes op i sektioner af diger fra forskellige perioder. Det nyeste dige blev opført i 1982 og afgrænser marsken mod Vadehavet. Marsklandskabet er særligt i den vestlige del kendetegnet af helt åbne græsningsarealer uden træer og buske, et stort netværk af små kanaler, pumpehuse og nogle få marskgårde. Jo længere man bevæger sig mod øst ind i de gamle Koge, præges landskabet gradvist af flere dyrkede marker, mere bevoksning og flere bebyggelser. Alle steder er marsklandskabet kendetegnet ved vide udsigter, der biddrager til oplevelsen af det særlige naturprægede kulturlandskab.
Der er, sammenlignet med det øvrige landskab i Tønder Kommune, meget lidt bebyggelse i marsklandskabet, men ligesom med bevoksningen er der generelt mere bebyggelse, jo længere man kommer mod øst. Der er meget få tekniske anlæg inden for området, til gengæld er der mange store møller i landskabet syd for landegrænsen og det påvirker landskabsoplevelsen.
Søerne i Vidåsystemet er afgrænset som et delområde, fordi landskabets karaktertræk her er anderledes end i det øvrige landskabsområde. Delområdet beskrives særskilt.
Landskabets værdier
Tøndermarsken er et af de få områder i Danmark, der viser, at der sagtens kan være sammenhæng mellem menneskelig udnyttelse og natur af høj værdi. Marsken er en unik sammensmeltning af enestående geologi, natur og kulturmæssige prægninger, der kommer til udtryk i marskenge, kanaler, diger og ikke mindst udsigter.
Landskabets afgrænsning
Landskabsområdet ligger i den sydlige del af Tønder Kommune og udgøres af de store flade marskområder, der strækker sig syd for bakkeøerne ved Tønder og Højer. Mod øst er der en flydende overgang mellem marsklandskabet og slettelandskabet, men området er afgrænset nord og sydøst for Rørkær, hvor landskabet får en mere bevokset karakter, der afviger fra marskens åbne vidder. Mod vest er området afgrænset af kysten mod Vadehavet, og mod syd forsætter marsken over den dansk-tyske grænse. Det er kun landskabet inden for Danmarks grænse, der er beskrevet og analyseret.
Områdegrænsen er så vidt muligt placeret i erkendelige skel i landskabet som veje, diger, grøfter og lignende. Den østlige områdegrænse følger Vindtved Kanal mellem landegrænsen og Jejsing Bakkeø. Herfra følger grænsen rundt langs foden af bakkeøen til Rørkær Mark, hvor den krydser over de lavtliggende arealer til Vidå. Herfra går grænsen mod vest langs foden af Abild Bakkeø til den rammer Emmerlev dige. Grænsen går rundt langs Sejersbæk Kog og videre rundt om den sydlige spids af Hjerpsted Bakkeø til Emmerlev Klev. Ved Emmerlev Klev følger grænsen kysten mod syd.
Planportal
Tilbage til Planportal
Status
Landskabsanalysen er under politisk behandling
Billeder
Landskabet i Tøndermarsken er især kendetegnet ved den store åbne marskflade