Rumlige og visuelle karaktertræk

Især marskens store udstrakte græsningsarealer og landbrugsflader uden beplantning og bebyggelse er karakteristisk for landskabsoplevelsen. Disse karaktertræk tegner et meget enkelt landskab og får landskabet til at fremstå helt åbent og med en stor skala.

Skala og kompleksitet
De karaktergivende elementer skaber et landskab med en enkelt karakter. Det afspejles i dyrkningsmønsteret med marker og enge, der afgrænses af kanaler, meget lidt bevoksning i tilknytning til bebyggelsen og den sparsomme bebyggelse af marskgårde på gestknolde eller værfter. De mange enge i området er overvejende små, men landskabet opleves på grund af den meget åbne karakter som et storskalalandskab. I de inderste kog omkring Tønder er fladen brudt op af mere bevoksning og bebyggelse, hvilket gør, at skalaen opleves mindre.

Rumlige forhold og udsigter
Med undtagelse af de mange diger er landskabet helt fladt. Samtidig betyder den meget sparsomme bevoksning, at marsklandskabet opleves meget åbent med en overordnet rumlig afgrænsning, der i høj grad tegnes af digerne og bakkeøerne mod nord.

Netop landskabets åbne karakter og begrænsede rumlige afgrænsning betyder, at et af marsklandskabets væsentlige karaktertræk er de vide udsigter over den flade marsk. Fra digekronen på Det Fremskudte Dige er der desuden udsigter ud over Vadehavet til Rømø og Sylt.

Sejersbæk kog skiller sig ud rent rumligt, da landskabet her i langt højere grad ligner en smal ådal med et langstrakt forløb.

Bebyggelse og tekniske anlæg
Marsklandskabet opleves i det meste af landskabet relativ upåvirket, da det stort set er friholdt for tekniske anlæg. Højspændingsledningerne mellem Højer og Jejsing via Tønder påvirker i nogen grad landskabet, da tracéets master er relativt høje i det flade og åbne landskab. Lufthavnen øst for Tønder og jernbanen syd for Tønder opleves generelt ikke i landskabet. Til gengæld opleves de mange vindmøller syd for grænsen som en væsentlig visuel påvirkning af landskabet.

Der er kun meget lidt bebyggelse i området, men den der er, har generelt en ret fremtrædende rolle i landskabet. Det skyldes, at bebyggelsen ofte ligger på værfter, der hæver dem over det øvrige landskab. Samtidig er der ikke hegn eller anden bevoksning, der bryder synet hen over fladen.

Den mere sammenhængende bebyggelse ligger i den østlige del af landskabsområdet, hvor der generelt er lidt mere bevoksning i tilknytning til disse bebyggelser. Det medvirker til at binde bebyggelsen sammen med landskabet, så den generelt ikke opleves forstyrrende i landskabsbilledet.

Visuelle relationer til de omgivende landskaber
Fra Tøndermarsken kan man se landskabet på bakkeøerne mod nord og det flade landskab i Nordtyskland mod syd. Mod nord rejser bakkerne omkring Højer, Møgeltønder, Tønder og Jejsing sig og danner baggrundskulisse for den flade marsk. Landskabet syd for landegrænsen er fladt, men her er det især det relativt høje antal større vindmøller, der er præger udsigterne..

Fra Det Fremskudte Dige er der udsigter hen over vaden til modstående kyster på øerne Rømø og Sild.

Planportal

Tilbage til Planportal

Status

Landskabsanalysen er under politisk behandling

Billeder


Køer på græs i det flade og åbne landskab der kendetegner landskabet i Tøndermarksen