Landskabets oplevelsesværdier
Vurdering af oplevelsesrige landskaber
Stedbundne oplevelser
Tøndermarsken vest for Tønder
Tøndermarsken vest for Tønder er vurderet som værende særligt oplevelsesrigt landskab, fordi marsklandskabet rummer spændende geologiske og kulturhistoriske fortællinger i form af marskenge, diger, kanaler, værftsbebyggelser og sluser. Desuden rummer området store naturmæssige værdier, der både nationalt og internationalt er noget helt særligt. Området er fredet, og den del der ligger vest for diget mellem Højer og Rudbøl, indgår som en del af Nationalpark Vadehavet.
Søerne i Vidåsystemet
I og omkring de store vådområder i Vidåsystemet er der forskellige muligheder for en naturpræget og kulturhistorisk landskabsoplevelse. På de omkransende diger er der trampestier, hvorfra man kan se hen over vandfladerne, og der er et bredt udvalg af rekreative muligheder i området, eksempelvis sejlads og fiskeri på vandet og færdsel på stisystemer langs digerne. I områderne omkring Lægan og Rudbøl er der flere små kulturmiljøer, der relaterer sig til fortællingerne om livet i marsken og om de store afvandingsprojekter i 1920’erne.
Enkeltelementer
Kirker
Tøndermarskens to kirker i Ubjerg og Tønder repræsenterer kulturhistoriske elementer i landskabet. Især Tønder Kirkes tårn rager op over den sydlige bydel, og den kan derfor ses fra store afstande. Derved fungerer den som orienteringspunkt i landskabet. Ubjerg kirke har en relativ beskeden størrelse, og kirken er omgivet af bevoksning. Kirken opleves derfor kun gennem nogle få indsigtskiler fra det omkringliggende landskab.
Tønder Vandtårn
Tønder Vandtårn er opført øst for Slotsbanken i 1902. Tårnet er ca. 40 meter højt og rager derfor langt op over byen. I lighed med Tønder Kirke funger vandtårnet derfor som orienteringspunkt i landskabet. Tårnet var i drift som vandtårn helt frem til 1980.
Pumpestationer
En vigtig forudsætning for afvandingen af Tøndermarsken er Højer pumpestation, Snurom pumpestation, Nørremølle pumpestation og Lægan pumpestation. De blev alle 4 opført i slutningen af 1920’erne og har siden da afvandet et område på 12.000 ha. Det sker gennem et omfattende netværk af kanaler, hvorfra pumperne løfter vandet op i Vidå. Pumpehusene er høje karakteristiske bygninger, der ligger på digerne omkring Vidå. Bygningerne er derfor meget synlige i det åbne landskab og fungerer derved som orienteringspunkter.
Sluser
For at Vidå kan passere gennem digerne ud i Vadehavet er der lavet sluser i digerne. I det gamle dige mellem Højer og Siltoft ligger Højer Sluse fra 1861, og i Det Fremskudte Dige umiddelbart vest for den ligger Vidåslusen fra 1981. Ved begge sluser kan man opleve Vidås vandmasser, og ved Vidåslusen kan man ved højvande opleve, hvordan vandet bliver tilbageholdt i magasinet syd for slusen.
Tangmelsfabrikken ved Højer
Tangmelsfabrikken eller Vidåfabrikken er en stor markant bygning, der ligger ved Højer Sluse. Bygningen blev opført i 1918 og startede som tangmelsfabrik. Grunden til at bygningen er så høj er, at man i tangmelsproduktionens processer udnyttede faldet fra øverste etage ned til stueplanet. Produktionen af tangmel viste sig dog hurtigt at være urentabel, og den blev nedlagt allerede i 1920. Siden da har fabriksbygningen været anvendt til forskellige formål.
Udsigtspunkter
Det Fremskudte Dige ved den dansk-tyske grænse
Fra Det Fremskudte Dige, er der frit udsyn over Vadehavet, Tøndermarsken og den store saltvandssø. Mod vest ses hen over vaden til modstående kyster på Sild og Rømø. Mod øst ses den store saltvandssø og de åbne flader i Tønder marsken og den tyske del af marsken. Området er især kendt som en god lokalitet for fugleinteresserede.
Særlige udsigtsmuligheder
Tøndermarsken
Et særligt karaktertræk for Tøndermarsken er de brede udsigter over de store åbne marskflader, der i høj grad præger oplevelsen af marsklandskabet. Udsigterne indrammes af bakkeøerne mod nord og det langt mere bevoksningsprægede landskab mod øst og digerne mod vest. Selve landskabet opdeles i mindre enheder af digerne. Mange af de gamle diger er dog relativt lave, og udsigterne går derfor hen over, på tværs af landskabet.
Vadehavet
Hele kyststrækningen langs Vadehavet er præget af udsigter på langs af kysten og ud over de lave vader. Udsigterne er i høj grad præget af de modstående kyster på Rømø og Sild, der danner baggrund i udsigterne og skaber en overordnet rumlig afgrænsning af Vadehavet.
Planportal
Tilbage til Planportal
Status
Landskabsanalysen er under politisk behandling
Billeder
Højer Sluse