Tilfredsheden er i top i Tønder Kommune. Region Syddanmarks analyse om Syddanskernes Liv(2018) viser, at borgerne i Tønder Kommune er meget tilfredse med livet. Helt i top ligger tilfredshed med familielivet. Et stort flertal er desuden glade for deres sociale relationer og arbejdsliv, og mere end hver tredje udfører jævnligt frivilligt arbejde. Overordnet set har vi et godt udgangspunkt for bosætning og kvalitet i hverdagslivet i Tønder Kommune. Vi har dog også vore udfordringer. Nogle af de helt centrale er, at
- Befolkningsudviklingen er vigende i kommunen. Set over en femårig periode fra 2013 er befolkningstallet faldet med 2,5%. Det seneste år har befolkningstallet imidlertid været uændret.
- De kommunale kernevelfærdsydelser og services udfordres af den demografiske udvikling.
- Huspriserne i kommunen er blandt de laveste i Syddanmark, men priserne er dog steget med 10,1%. i perioden 2015-2018.
- Tønder Kommune har mange gode og billige ejerboliger, men der efterspørges og er mangel på tidssvarende lejeboliger specielt i de større byer.
Kommunalbestyrelsen har efter valget, udvidet det tidligere Landdistriktsudvalg til Bosætnings- og Landdistriktsudvalget i erkendelse af, at der er behov for yderligere fokus på området. Udvalget ønsker at udbrede anvendelsen af udviklingsplaner. Udviklingsplaner er en langsigtet og bredt forankret borgerdrevet plan for en hel by/lokalområde, som skal hjælpe med at synliggøre hvem man er, hvilke visioner og mål lokal området har og hvilke ideer man har til at komme derhen. Fire lokalråd i Kommunen har ansøgt og der er igangsat udviklingsplaner i Agerskov, Jejsing og et lokalt samarbejde mellem Brøns, Rejsby og Frifelt/Vodder.
Kommunen arbejder med en ny Facility strategi. Strategien har fokus på udvikling af udendørs aktivitet til gavn og glæde for borgere og besøgende.
- Prioritere fortætning fremfor spredning af byerne gennem strategisk udvikling af egnscenter og områdebyer.
- Sikre at kommuneplanens boligrammer er tidssvarende, og der skabes muligheder for tiloversblevne bygninger og områder der skifter karakter kan omdannes og forsat udvikles.
- Byde alternative boformer og bosætningsmiljøer velkomme.
- Arbejde for at kommunale ikke omsættelige byggegrunde tilbydes naboejendomme og grundejerforeninger.
- Involvere nærområdets borgere og interessenter igennem processen når der udarbejdes udviklingsplaner.
- Sikre de planmæssige rammer for en rekreativ anvendelse af bynær natur og landskab.
- Udarbejde retningslinjer for strategisk planlægning for landsbyer.
Der er behov for en tydelig prioritering i vores bosætning, der viser at vi er modige og sikrer udviklingen af den gode by med mennesker, arbejdspladser, indkøbsmuligheder, byrum og adgang til natur og landskab. Den gode by er ikke alene Tønder By men også vores mange store og små samfund, hvor lokale frivillige kræfter arbejder ihærdigt for at fastholde og udvikle deres by.
Igennem livet, har man forskellige behov, og vi skal derfor have øje for disse. Vi skal i endnu højere grad se om vores boligmasse afspejler de forskellige behov, vi har i vores livscyklusser, uanset om man er en lille eller stor familie, singler eller ønsker sig alternative boformer i byen eller på landet.