Vedtagelse af Planstrategi 2020

Kommunalbestyrelsen har den 28. maj 2020 vedtaget Planstrategi 2020, med 30 stemmer for, og en imod.

Med vedtagelsen har Kommunalbestyrelsen besluttet at der skal ske en fuld revision af Kommuneplan 2019-2021.

Kommunalbestyrelsen vedtog den 19. december 2019, at sende forslag til Planstrategi 2020 i 8 ugers offentlighøring i perioden 8. januar til og med den 5. marts 2020.

I høringsperioden er der indkommet ni høringssvar, der spænder fra myndighedssvar til bygningsarv, tilgængelighed, energi og klima, vindmøller og solceller samt landskab. De seks nedenstående punkter er en sammenfatning af de ni høringssvar, med forvaltningens kortfattede vurdering. Høringssvarene giver ikke anledning til ændringer i Planstrategi 2020 og bliver behandlet i Bilag B - hvor de fulde høringssvar og forvaltningens bemærkninger kan læses.

Ad Bygningsarv
Høringssvaret beskriver at bygningskultur er en stedbunden ressource og spiller en rolle for antallet af besøgende samt for lysten til at flytte til kommunen. Bygningskulturen bør fremhæves som et fokusområde i planstrategien. Forvaltningen vurderer at bygningskulturen er sikret i kommuneplan 2017-2029 og at svaret ikke giver anledning til ændringer i planstrategi 2020.

Ad tilgængelighed
Der ønskes bedre tilgængelighed til butikker for kørestolsbrugere, og folk med andre ganghjælpemidler, samt flere parkerings muligheder for beboerne i Tønder midtby.
Forvaltningen vurdere at tilgængelighed reguleres igennem bygningsreglementet og svaret ikke giver anledning til ændringer i planstrategi 2020.

Ad energi og Klima
Energi og Klimaafsnittet fra Kommuneplan 2017-2029 ønskes indarbejdet som et fokusområde i Planstrategien. Forvaltningen vurderer at Energi og klima er sikret i kommuneplan 2017-2029
og svaret ikke giver anledning til ændringer i planstrategi 2020.

Ad vindmøller og solceller
Det ene høringssvar ønsker at kommunen går foran i en grøn omstilling, med fokus på vedvarende energi og lokalt ejerskab. Mens det andet høringssvar er en positiv tilkendegivelse for solceller og imod flere vindmøller der skæmmer landskabet og udfordrer bosætningen. Forvaltningen oplyser at afklaringen af den grønne omstilling og kommunes holdning til vedvarende energi afklares separat af kommunalbestyrelsen og at svaret ikke giver anledning til ændringer i planstrategi 2020.

Ad landskab og natur
Der opfordres til at kommunen gør mere for at formidle vores natur og landskab. Forvaltningen vurdere at planstrategien støtter op om formidling af natur og landskab og svaret ikke giver
anledning til ændringer i planstrategi 2020.

Ad myndighedssvar
Region Syddanmark finder det positivt, at der på nogle områder er sammenfald mellem temaerne i Tønder Kommunes forslag til Planstrategi 2020, indsatssporene i den nuværende vækst- og udviklingsstrategi og strategisporene i udkastet til den kommende udviklingsstrategi. De resterende myndighedssvar har mere karakter af kvitteringsskrivelser og sammenfattes ikke her. Høringssvaret vurderes ikke at give anledning til ændringer i planstrategien.

KLAGEVEJLEDNING

Når en planstrategi er endeligt vedtaget, kan der ifølge planlovens § 58 klages til Planklagenævnet over retlige spørgsmål, og det skal ske inden 4 uger. Fristen regnes fra den dag hvor planen offentliggøres.

Du kan klage hvis du har en retlig interesse i sagens udfald eller ifølge planlovens § 59, er en landsdækkende forening eller organisation, der som hovedformål har beskyttelse af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelse.

Hvis du ønsker at klage, kan du klage via klageportalen, som ligger på www.naevneneshus.dk, www.borger.dk og www.virk.dk. Du logger på www.borger.dk eller www.virk.dk, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr på kr. 900,- for privatpersoner og kr. 1.800,- for virksomheder. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.

Klagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du undtagelsesvist vil søge om at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du henvende dig til Tønder Kommune.

Ved retlige spørgsmål forstås spørgsmål, som drejer sig om de procesmæssige forhold i forbindelse med planens udarbejdelse og vedtagelse.

Der kan derimod ikke klages over planens hensigtsmæssighed eller rimelighed.