Tønder Kommune er vidstrakt og har store og værdifulde naturarealer; fra verdensarvsområdet med vadehav og marsk i vest til skov-, mose- og hedeområder i øst. Med det øgede samfundsfokus på bevaring og bæredygtig benyttelse af naturressourcer skal kommunen orientere sig mellem mange interesser. Offentlige og private aktører er i spil foruden landbruget, erhverv, turismeudviklingen og livet i landdistrikterne. Det er således vigtigt at finde den gode brugbare løsning.
Tønder Kommune koordinerer et større nationalt EU LIFE projekt, Højmoser i Danmark, hvor både Hønning Mose og Kongens Mose indgår. Projektets formål er at bevare, beskytte og forbedre højmoserne til gavn for naturen, men også for borgere og besøgende.
Tønder Kommune og Miljø- og Fødevareministeriet er blevet enige om at bytte arealer, så Miljø- og Fødevareministeriet overtager et 45 hektar stort mark- og græsareal, som skal forvandles til skov- og naturområder. Derved skabes et bynært areal, hvor der plantes ny skov, som vil være til glæde for mange generationer af naturelskere, motionister samt andre, der vil ud i naturen. Naturstyrelsen afholder alle omkostninger til skovrejsningsprojektet.
- Vores natur skal havde en god biodiversitet og gøre gavn, ikke mindst for vores flora og fauna men også for vores borgere og turister. Der skal skabes opmærksomhed og formidling af vores natur, og uden at gå på kompromis med hensynet til flora og fauna skal adgangen til natur og landskab prioriteres og bevares.
- Fortsætte arbejdet med igennem Natura2000 handleplanerne at sikre levesteder for arter og habitatnatur indenfor Natura2000 udpegningerne.
- Sikre harmonien mellem kommunes naturudpegninger og landbrugsarealer, bla. ved at opdatere udpegningen for de økologiske forbindelser.
- Sikre harmonien mellem energiudnyttelse i det åbne land og natur og landskab.
- Fortsætte med at være en aktiv medspiller, når arealer omdannes til naturområder.
Det er vigtigt at vi fastholder og sikrer vores natur, at den styrkes. Ikke nødvendigvis igennem mere natur, men igennem bedre natur, og at oplevelsen af natur og landsskab ikke skæmmes af unødvendig teknologisk påvirkning. Der er behov for, at der skabes opmærksomhed og formidling af vores natur, både landskab og den grønne og blå natur. Opmærksomhed og formidling kan være alt fra landart til at stille kommuneplanens informationer til rådighed for interessenter, så kendskabet og værdien af landskaber og natur forøges. Ligeledes bør adgangen til natur og landskaber prioriteres, da muligheden for at opleve natur og landskaber også er et vigtigt parameter i bosætning og turisme. Der er mange projekter og indsatser for at forbedre natur i Danmark og som landets fjerdestørste kommune, er det naturligt at vi også deltager i naturprojekter, der giver vores landbrug en øget værdi.