Baggrund
Der er ca. 300 skraldespande opstillet i det offentlige rum i Tønder Kommune. Disse er opstillet i større byer og andre steder i kommunen, hvor der genereres affald. I tråd med mere sortering ved husstandene i kommunen, skal der også fokuseres på sortering af affald i byrummet. Ved at udrulle mere sortering i passende, funktionelle affaldsbeholdere kan der opnås mere ensretning i affaldshåndteringen, på tværs af de steder, man færdes – ude og hjemme. Dette kan være med til at fremme generel ressourcebevidsthed og bedre adfærd i forhold til affaldssortering
Gennem mere sortering i det offentlige rum er der samtidig potentiale for at få mere affald til genanvendelse frem for forbrænding. Dels fordi sorteringsløsninger i byrummet betyder opdeling af affaldet i de rette fraktioner i forhold til den efterfølgende behandling, og dels fordi mere affaldssortering i det offentlige rum kan betyde mere og bedre sortering i hjemmet – og omvendt. Udspil fra Regeringen i 2020 peger også på mere sortering i det offentlige rum.
Det skal gøres
Der udvælges et afgrænset område, hvor der fokuseres på sortering af affaldet i byrummet. I dette område laves i en given periode sorteringsanalyser af affaldet i de eksisterende affaldsbeholdere. Her får vi et overblik over, hvilke typer affald, der er tale om og hvilke fraktioner det vil give mening at stille beholdere op til. Fraktionerne skal desuden harmonere med de fraktioner, husholdninger sorterer i. Herefter sættes der beholdere op til de udvalgte typer affald og igangsættes en kampagne med information. Efterfølgende skal eventuelt gennemføres sorteringsanalyser af det indsamlede affald for at få overblik over, om folk benytter de forskellige beholdere korrekt. Forsøget evalueres på omkostninger og affaldsmængder samt eventuelt på signalværdi og omtale. Det besluttes efter evalueringen, om sorteringen skal fortsætte og, om der skal ske en udskiftning af beholdere i andre områder.
Ressourcer og tidsplan
Der skal anvendes ressourcer til ekstra beholdere, og til ekstra indsamling og bortskaffelse af affald fra forsøgsområdet samt til en eventuel sorteringsanalyse. Der skal eventuelt anvendes ekstern konsulentbistand til at stå for opgaven. Besluttes det at øge sorteringen i det offentlige rum, skal der indkøbes og opsættes yderligere affaldsspande. En affaldsspand koster ca. 4.000-5.000 kr.
Initiativet vil blive gennemført i perioden 2022-2023.