Miljøkassen gøres obligatorisk

Baggrund

Miljøkassen til farligt affald er i dag udleveret til ca. 4.600 husstande som en frivillig ordning. Grunden til at miljøkassen blev indført var, at tidligere undersøgelser af restaffaldet viste et relativt højt indhold af farligt affald.

Der blev i 2018 indsamlet ca. 89 ton farligt affald via miljøkassen, og der blev i alt byttet 1.852 kasser. Husstande har ind til maj 2020 kunnet bytte den fyldte miljøkasse til en tom på genbrugspladserne eller ved at bestille afhentning hos Tønder Forsyning. Miljøkassen kunne efter 1. maj 2020 stilles ud til genbrugsbeholderen, med efterfølgende bytning af renovatøren, når genbrugsbeholderen tømmes.

I 2016 gennemførte Tønder Forsyning en sortering af indholdet i 133 miljøkasser. Resultatet viste, at de indeholdte 18-39 % olie- og kemikalier, 17-43 % batterier og 14-35 % elektronikskrot. Det samlede indhold i en miljøkasse vejede i gennemsnit 3,26 kg. På grund af usikkerheder i analysen kan det ikke konkluderes, om mængderne af farligt affald har været stigende.

Ved indførelse af separat indsamling af madaffald ved husstanden, vil der i endnu højere grad være fokus på at udsortere farligt affald fra affaldsstrømmen, således at det ikke fejlsorteres i de øvrige fraktioner.

Det skal gøres

Ordningen med miljøkasse skal gøres obligatorisk for alle husstande og institutioner med egen beholder. Hermed skal der udleveres miljøkasser til alle husstande mv. i kommunen. Det skal overvejes, hvad der skal medtages i miljøkassen.

Der skal købes og udleveres ca. 15.000-20.000 ekstra miljøkasser.

Der skal sikres faciliteter til sortering af den øgede mængde farligt affald.

Der skal udarbejdes information til alle husstande mv. om obligatorisk indførelse af ordningen.

Ressourcer og tidsplan

Der skal afsættes økonomiske midler til at hjemkøbe ekstra miljøkasser i løbet af 2021 og 2022, så ordningen herefter kan indføres. Udrulningen vil ske etapevis, således at enfamiliehuse inkluderes først efterfulgt af kommunale institutioner.

Der skal afsættes ressourcer til sortering af den ekstra mængde farligt affald på Løgumkloster Genbrugsplads, og til information om ordningen hos alle borgere i kommunen. Det anslås at en obligatorisk ordning vil have en investering på ca. 100 kr. pr. husstand samt den efterfølgende drift.