Vurdering af initiativernes indflydelse på miljøet

I nedenstående tabel er de enkelte initiativer, under hvert indsatsområde beskrevet, og det er angivet hvilken indflydelse på miljøet, det enkelte initiativ har, samt hvilken betydning det har, hvis aktiviteten ikke gennemføres (0-alternativ).

Indsatsområder og initiativer Indflydelse på miljøet ved gennemførelse Indflydelse på miljøet uden gennemførelse (0-alternativ)
1. Indsamlingsordninger    

Opfølgning og udrulning af indsamlingsordning for madaffald

Alle husstande og sommerhuse skal i løbet af 2021 være omfattet af særskilt indsamling af madaffald. Der vil blive gennemført informationskampagner om madaffaldsordningen.

Initiativet vil øge genanvendelsen af husholdningsaffaldet betragteligt og mindske mængden af affald til forbrænding, og deraf mindre udledning af forbrændingsgasser. Der vil ligeledes være en mindre produktion af slagge. Genanvendelse af madaffald betyder at det i sidste ende kan udbringes som gødning på landbrugsjord, og vil medvirke til at fosfor recirkuleres i naturen, og at der sker en bedre udnyttelse af kvælstof. Der kan være et øget transportarbejde afhængig af, hvor langt madaffaldet skal transporteres til behandling. Samlet set vurderes det at have en positiv effekt på miljøet.

Vil fastholde de nuværende ordninger og den nuværende genanvendelsesprocent.

Revurdering af indsamlingsordninger for alle husstande

Når der endeligt foreligger krav til den fremtidige affaldssortering på baggrund af den politiske aftale i juni 2020 og den nationale affaldsplan, skal de nuværende ordninger i Tønder Kommune gennemgås således, at de opfylder gældende retningslinjer.

Vil øge genanvendelsen, da nye ordninger vil betyde en større udsortering af restaffaldet. Som for madaffald kan der være et øget transportarbejde ved at indsamle flere affaldstyper ved husstanden, afhængig af hvordan ordningerne sammensættes. Samlet set vurderes det dog at have en positiv effekt på miljøet, da det blandt andet mindsker mængden til forbrænding og den deraf mindre udledning af farlige stoffer og partikler til atmosfæren.

Vil fastholde de nuværende ordninger og den nuværende genanvendelsesprocent.

Udbrede antallet af affaldsøer og muligheden for private ordninger

Der skal ses på muligheden for at etablere flere affaldsøer ved etageboliger og rækkehuse med fælles beholderløsninger og i områder med sommerhuse. Det skal undersøges om boligforeninger ønsker at etablere og eje egne affaldsøer.

Vil ikke umiddelbart have nogen væsentlig effekt, da de forskellige affaldstyper allerede opsamles i andre materieltyper i dag. Dog kan et øget serviceniveau i forhold til bedre affaldsløsninger, motivere til mere sortering af affald hos borgere i boligforeninger, rækkehuse og sommerhuse, og dermed have en positiv indvirkning på miljøet ved at genanvendelsen øges.

Vil betyde uændret miljøeffekt, da der vil være de samme indsamlingsordninger som i dag.

Sorteringsanalyser for restaffald, madaffald og genanvendelige materialer

Der skal gennemføres sorteringsanalyser ved enfamiliehuse, etageboliger og sommerhuse på de nævnte affaldstyper. Målet er at styrke kendskabet til eventuel fejlsortering, og dermed gøre det muligt at målrette en informationsindsats.

Undersøgelserne vil kunne kortlægge, om der er genanvendelige materialer i restaffaldet, herunder hvilke typer der eventuelt måtte være fejlsorteret. Derudover ses det, om der sorteres korrekt i genbrugsbeholderen og i madaffaldsdelen. Alle informationer vil være med til at målrette indsatsen for bedre sortering, og dermed opnås en bedre miljøeffekt

Hvis undersøgelserne ikke gennemføres, vil der ikke være konkrete oplysninger om eventuel fejlsortering, og dermed er det svært at målrette en eventuel indsats til gavn for miljøet.

Bedre indmelding af fejlsorteringer

Der skal laves aftaler med renovatørerne om systematiske tjek af affaldet (visuel kontrol) ved afhentning fra private husstande og boligforeninger. Målet er at få information om eventuel fejlsortering, så dette kan adresseres.

Vil ligesom sorteringsanalyserne give et billede af eventuelle fejlsorteringer i de forskellige affaldsfraktioner, og i forskellige geografiske områder. Det kan målrette informationsindsatsen om korrekt sortering af affaldet, så kvaliteten højnes, og dermed gavner genanvendelsen og miljøet.

Hvis de visuelle tjek ikke gennemføres, vil der ikke være samme tilgængelige oplysninger om eventuel fejlsortering, og dermed er det svært at målrette en eventuel indsats til gavn for miljøet.

Information om affaldsordningerne

Der skal gennemføres informationskampagner om bedre sortering af plast, pap, papir, glas, tekstil mv. for alle boligtyper inklusiv sommerhuse.

Informationskampagner er altid en fordel i forhold til at få borgere til at sortere affald korrekt, og dermed tilgodese miljøet. Oplysning om genanvendelse og dermed ændret adfærd hos borgerne kan føre til større succes for initiativer vedrørende øget sortering af affald. En eventuel påvirkning i retning af øget genbrug og genanvendelse vil betyde en reduktion i udnyttelsen af naturressourcer.

Som udgangspunkt vil det være uændret med risiko for en negativ effekt på miljøet, da sortering af affald kan blive ringere med tiden, hvis informationen ikke løbende udvikles og nytænkes.

Understøtte brugen af særligt udvalgte personer som informationsformidlere

Der skal udpeges informationsformidlere i boligforeninger, som skal have særlig viden om de lokale affaldsordninger, og dermed kan assistere beboerne omkring affaldssortering.

Ved mere kommunikation og information om affald opnås bedre sortering og genanvendelse. Særlig personlig kontakt med borgere og beboere vil have en gavnlig effekt, ligesom muligheden for at kommunikere på flere sprog kan benyttes. Mere genanvendelse er til gavn for miljøet.

Information og vejledning vil være uændret, hvilket vil medføre samme sorteringskvalitet som i dag, dog med risiko for negativ effekt, hvis der indføres skærpede krav til sorteringen.

Online sorteringsguide

Den eksisterende online sorteringsguide skal fortsat udvikles på nettet, så der opnås den bedst mulige brug af systemet af både borgere og virksomheder i kommunen.

Giver borgere og erhverv mulighed for at få oplysninger om affaldsordninger og sorteringskriterier, og dermed understøtter guiden, at der opnås højere kvalitet i affaldet og korrekt håndtering til behandling. Alle dele har positiv effekt på miljøet.

Uden ændringer vil online guiden fortsætte som hidtil, med samme anvendelse, brug og effekt som i dag.

2. Farligt affald    

Miljøkassen gøres obligatorisk for husstande med egen beholder

Miljøkassen skal gøres obligatorisk for husstande og institutioner med egen beholder. Det skal besluttes hvad, der skal medtages i miljøkassen. Der udarbejdes informationsmateriale om ordningen.

Miljøkassen har vist en effekt ved de husstande, der i dag anvender denne frivilligt, hvilket ses blandt andet ved gennemførelse af sorteringsanalyser af kassen. Derfor vil der være en væsentlig positiv miljøeffekt ved at udbrede kassen til alle husstande i kommunen, og dermed så vidt muligt undgå, at farligt affald ender i restaffaldet til forbrænding med udledning af farlige stoffer til atmosfæren til følge.

Vil ikke medføre ændringer i forhold til den nuværende situation, hvor et antal husstande anvender miljøkassen frivilligt.

Vurdering af egnede løsninger til sommerhuse og ved affaldsøer

Der skal ses på hvilke egnede løsninger for indsamling af farligt affald, der vil kunne tilbydes de øvrige husstande og sommerhuse, så farligt affald indsamles fra alle i kommunen.

Ved at opnå, at så mange som muligt af husstandene i Tønder Kommune får mulighed for at komme af med farligt affald på en simpel måde, understøttes at farligt affald ikke bortskaffes i de øvrige fraktioner. Det har stor positiv effekt på miljøet da farligt affald i madaffald eller restaffald, vil betyde en markant forringelse af restproduktet og større negativ miljøkonsekvens ved forbrænding.

Vil ikke medføre ændringer i forhold til den nuværende situation, hvor der ikke er implementeret ordning for farligt affald for alle husstande i kommunen.

3. Affald fra kommunale institutioner    

Mere information, dialog og vejledning

Der skal være mere fokus på at informere og vejlede om affaldssortering, blandt andet ved øget dialog med de kommunale institutioner. Det skal ske for at opnå den bedst mulige kvalitet i affaldet.

Ved at have fokus på information og dialog med kommunale institutioner, kan der udløses et potentiale for genanvendelse da det forventes, at en del genanvendeligt materiale havner i restaffaldet i dag. En motivering til mere genanvendelse vil have en gavnlig effekt på miljøet.

Vil være uændret i forhold til i dag, måske med en mindre negativ miljøeffekt, da det nuværende informationsniveau formentlig ikke er tilstrækkeligt.

Gennemførelse af sorteringsanalyser på affaldet fra kommunale institutioner

Der skal udvælges et antal kommunale institutioner indenfor forskellige områder, hvor der efterfølgende skal foretages sortering af restaffald og genanvendelige materialer. Sorteringsanalyserne skal gennemføres for at kunne følge udviklingen, og iværksætte eventuelle tiltag for at øge genanvendelsen og højne kvaliteten.

Undersøgelserne vil kunne kortlægge, om der er genanvendelige materialer i restaffaldet, herunder hvilke typer der eventuelt måtte være fejlsorteret. Derudover ses det, om der sorteres korrekt i genbrugsbeholderen. Alle informationer vil være med til at målrette indsatsen for bedre sortering overfor en række kommunale institutioner, for dermed at opnå en større miljøgevinst.

Hvis undersøgelserne ikke gennemføres, vil der ikke være konkrete oplysninger om eventuel fejlsortering, og dermed er det svært at målrette en eventuel indsats til gavn for miljøet. Informationen vil i givet fald blive af mere generel karakter.

4. Genbrugspladser og grenpladser    

Døgnåbent på alle genbrugspladser

Der skal iværksættes de nødvendige foranstaltninger på alle genbrugspladserne i forhold til at kunne have døgnåbent og være ubemandet, således at farligt affald mv. aflåses. Der skal udarbejdes informationsmateriale til alle husstande om de nye åbningstider på pladserne.

Døgnåbent på genbrugspladserne vil betyde, at det vil være nemmere at benytte pladserne, da disse kan besøges hele døgnet. Dermed understøttes at mere affald afleveres sorteret, og at genanvendelsen øges til gavn for miljøet.

En mulig negativ miljøeffekt vil opstå såfremt at det afleverede affald ikke sorteres og afleveres korrekt, i de ubemandede perioder hvor det ikke vil være muligt at holde øje og vejlede om dette. Dog viser erfaringer fra de eksisterende pladser med døgnåbent, at sortering og aflevering af affald foregår tilfredsstillende.

Der kan være en ændret og øget trafikbelastning til genbrugspladserne (på flere tider af døgnet), hvis flere borgere og erhverv vælger at benytte pladserne, eventuelt på ændrede tidspunkter, på grund af de nye åbningstider. Dette belaster miljøet både luftmæssigt og støjmæssigt. Dog vil en øget affaldssortering, og deraf øget genanvendelse, opveje miljøbelastningen fra privatkørsel til genbrugspladserne.

Som udgangspunkt vil antallet af besøgende og mængden af affald på genbrugspladserne formentlig være uændret, såfremt der ikke ændres på åbningstiden. Det vil også betyde en uændret påvirkning af miljøet.

Reduktion af stort og småt brændbart på genbrugspladserne

Der skal gennemføres sorteringsanalyser af indholdet af containere til brændbart affald. Målet er at få udsorteret mere affald til genanvendelse. Der kan også ses på indretningen af den enkelte genbrugsplads i forhold til hvad, der er muligt at ændre for at få placeret containere til genanvendeligt affald først på ruten.

Udsortering af mere affald fra den brændbare fraktion til genanvendelse vil have en positiv miljøeffekt. Ved at foretage sorteringsanalyser på det brændbare affald, kan det konstateres hvilke affaldstyper, der oftest ses i den brændbare fraktion, som burde udsorteres til genanvendelse. Dermed kan vejlednings- og informationsindsatsen målrettes de specifikke problemstillinger på genbrugspladserne.

Situationen vil være uændret idet der ikke opnås yderligere information om den brændbare del i forhold til i dag.

Genbrug af byggematerialer

Efter evalueringen af mini byggemarkedet på Skærbæk Genbrugsplads, skal der tages stilling til, om der også skal etableres et byggemarked på andre genbrugspladser i Tønder Kommune.

Genbrug af byggematerialer vil reducere behovet for anskaffelse af nye produkter og mindske brugen af ressourcer (idet byggematerialernes levetid forlænges), og dermed reduceres også den miljøpåvirkning, der er ved produktion af nye byggematerialer.

Indflydelsen på miljøet vil være uændret, da det må antages at forbrugsmønsteret for byggematerialer vil være det samme. Dog er der risiko for en øget mængde byggeaffald til eksempelvis forbrænding som konsekvens af en øget bygge- og nedrivningsaktivitet.

Information og POP-Ups på genbrugspladserne

Der skal fortsat gennemføres generelle informationskampagner på genbrugspladserne, og så skal der iværksættes en særlig informationsindsats overfor træfraktionen, så kvaliteten af denne forbedres. Der skal etableres de nødvendige praktiske foranstaltninger for gennemførelse af endags informationsaktiviteter over året.

Generel information og særlige informationsindsatser er med til at understøtte en udvikling i den miljømæssige rigtige retning. Det vil sige mere genanvendelse, mindre til forbrænding og en korrekt sortering, det giver en positiv miljøeffekt.

Vil være uændret i forhold til i dag, da informationsniveauet i givet fald vil være det samme, og dermed kan der forventes samme sortering og genanvendelse.

5. Affald i naturen og i det offentlige rum    

Understøtte tiltag med frivillige aktiviteter for indsamling af henkastet affald

Tønder Kommune vil fortsætte med at understøtte de frivillige tiltag ved at hjælpe med praktiske initiativer samt informere om tiltagene. Der vil være fokus på mulighederne for, at det indsamlede affald, udsorteres til genanvendelse.

Affald i naturen er primært en æstetisk problemstilling, men kan også være miljømæssig i forhold til dyrelivet, idet små stykker af eksempelvis plast i naturen og havet er farlig for fugle og fisk. Jo mere henkastet affald der fjernes, jo bedre miljø skabes for dyre- og plantelivet.

Vil være uændret i forhold til de tiltag, som sker i dag.

Deltage i nationale/regionale projekter omkring affaldsindsamling

For at øge fokus på affald i naturen vil Tønder Kommune deltage i et eller flere nationale projekter om affaldsindsamling. Der gennemføres hvert år en række forskellige tiltag på området af større miljøorganisationer i Danmark. Et eksempel er Kystlotteriet, som er et koncept udviklet af Varde Kommune og KIMO.

På samme måde som indsamling af henkastet affald, vil nationale og regionale projekter omkring affaldsindsamling styrke indsatsen mod affald i naturen. Samtidig vil det betyde mere information og understøtte indlæringen hos børn og unge, således at de også fremover vil kunne medvirke til en god håndtering af affald, og dermed sikre et godt miljø.

Uændret situation da det nuværende engagement forventes at fortsætte på samme niveau.

Undersøge muligheden for sortering af affald i det offentlige rum

Der udvælges et afgrænset område, hvor der fokuseres på sortering af affaldet i byrummet. I dette område opstilles ekstra affaldsbeholdere, hvor affaldet kan sorteres i udvalgte fraktioner. Der skal eventuelt gennemføres sorteringsanalyser af det indsamlede affald for at få overblik over, om folk benytter de forskellige beholdere.

Vil understøtte sortering af affald overalt i kommunen, selvom det må forventes, at de indsamlede mængder vil være relativ små. Vil skabe opmærksomhed omkring håndtering af affald og dermed vise vigtigheden af, at affald genanvendes. Generelt vil det påvirke miljøet positivt ved mere genanvendelse og øget bevågenhed på udsortering af affaldet.

Vil være uændret idet der i dag primært indsamles restaffald fra det offentlige rum.

6. Information og læring    

Generelle informationsaktiviteter over året

Der skal udarbejdes generel information til borgerne om, at de kan gøre brug af Tønder Forsynings hjemmeside og hermed få oplysning om affaldsordninger, besøgsarrangementer, rundvisning af grupper i sorteringshal og på genbrugspladser og adgang til undervisningsmaterialer mv. Der skal fortsat gennemføres informationskampagner som hidtil, og efter behov skal der iværksættes specifikke kampagner.

Informationskampagner er altid en fordel i forhold til at få borgere og erhverv til at sortere affald korrekt, og dermed tilgodese miljøet. Derudover vil information om muligheden for at benytte affaldsanlæg til studieture og i læringsprocesser, medvirke til mere viden hos børn og unge om affald og miljø. Alt sammen vil have en positiv miljøeffekt, da det øger fokus på genbrug og genanvendelse og højner kvaliteten af affaldet.

Vidensniveauet vil være uændret hvis, der ikke gøres en særlig indsats, og dermed vil miljøpåvirkningen stadig være den samme.

Brugerundersøgelse blandt borgerne i Tønder Kommune

Der skal fortsat gennemføres brugerundersøgelser med jævne mellemrum. Derudover vil undersøgelserne i udvalgte år blive suppleret med mere specifikke undersøgelser vedrørende enkelte dele af affaldssystemet, eksempelvis genbrugspladser, genbrugsbeholdere og madaffald.

Undersøgelser af borgernes tilfredshed med affaldssystemet er med til at fastholde et godt engagement og serviceniveau således, at sorteringen og dermed kvaliteten af affaldet bliver bedst mulig. Det skaber bedre muligheder for at tilgodese borgernes behov, og øger genanvendelsen af affaldet, og dermed bidrager positivt på miljøsiden.

De nuværende brugerundersøgelser vil fortsætte uændret, og dermed vil niveauet for information om borgernes tilfredshed være det samme. Der opnås ikke information om holdningen til de nuværende ordninger eller nye ordninger specifikt, og kommunen kan således ikke agere målrettet i forhold til dette.

7. Byggeaffald    

Stikprøvekontroller for anmeldelse af byggeaffald

Det skal jævnligt kontrolleres, at affaldet fra nedrivninger samtidig bliver anmeldt, når der gives nedrivningstilladelser. Der skal føres tilsyn med nedrivninger for at sikre, at affaldet bliver håndteret korrekt.

Ved at gennemføre stikprøvekontroller bliver der fulgt op på, at nedrivningsaffaldet anmeldes og sorteres korrekt både med hensyn til øget genanvendelse og for korrekt håndtering af farligt affald som asbest og PCB. En bedre sortering vil påvirke miljøet positivt, særligt i forhold til udsortering af farligt affald.

Hvis der ikke gennemføres stikprøvekontroller, så er der en øget risiko for fejlsortering af nedrivningsaffald, og dermed forkert behandling af dette, som dermed forårsager en negativ miljøbelastning.

Tilsyn på byggepladser og information til byggepladser

Der skal stikprøvevis gennemføres kommunale tilsyn på byggepladser for at sikre, at affaldet bliver korrekt sorteret, opbevaret og bortskaffet. Ud fra tilsynene skal det vurderes, om der skal udarbejdes konkret information til entreprenører og pladsfolk med anvisninger til, hvordan affald sorteres og opsamles.

Ved at gennemføre affaldstilsyn stikprøvevis på byggepladser så bliver der fulgt op på, at byggeaffaldet sorteres korrekt både med hensyn til øget genanvendelse og for korrekt håndtering af farligt affald som asbest og PCB. Mere information og vejledning til folk på pladsen vil ligeledes medvirke til øget opmærksomhed på affaldsopsamling og bortskaffelse. En bedre sortering vil påvirke miljøet positivt særligt i forhold til at undgå skadelige materialer i den brændbare fraktion, der vil forårsage udledning af problematiske stoffer til atmosfæren.

Hvis der ikke gennemføres affaldstilsyn, så er der en øget risiko for fejlsortering af byggeaffald og manglende udsortering af farligt affald, hvilket vil påvirke miljøet negativt.

8. Erhvervsaffald    

Affaldstilsyn ved udvalgte virksomhedstyper

Der skal udvælges en bestemt virksomhedstype for initiativet og de medarbejdere, der skal udføre tilsynene, skal opnå et særligt indblik i netop denne type virksomhed. Der vil eventuelt blive iværksat en informationsindsats overfor andre virksomhedstyper, der kan sammenlignes med den udvalgte, såfremt at der konstateres potentielle forbedringsmuligheder.

På samme måde som for byggepladser vil affaldstilsyn på virksomheder medvirke til øget fokus på korrekt sortering og opdeling af affald, og dermed minimere mængden af affald til forbrænding. Ved at udvælge en bestemt virksomhedstype, kan tilsynene blive mere specifikke og brugbare i forhold til andre lignende virksomheder. Det vil samlet set understøtte en øget genanvendelse og færre farlige stoffer i det brændbare affald. Begge dele er en fordel for miljøet.

Der vil formentlig være uændret håndtering af affald på virksomheder, og dermed den samme miljøpåvirkning som i dag.

Fokus på sortering af affald ved virksomheder og i landbrug

Der skal være øget fokus på sortering af affald, blandt andet i forbindelse med de kommunale miljøtilsyn ved virksomheder og landbrug. Samarbejdet mellem tilsynsfolk i de forskellige afdelinger i Tønder Kommune (Industri og Landbrug) skal udvides.

Generelle affaldstilsyn på både virksomheder og i landbruget vil have positiv miljøeffekt da affaldshåndteringen kommer i fokus, og dermed understøttes at affald genanvendes, farligt affald udsorteres og brændbart affald minimeres.

Der vil formentlig være uændret håndtering af affald på virksomheder og i landbruget, og dermed den samme miljøpåvirkning som i dag.

Alle de ovennævnte tiltag har som udgangspunkt en positiv indvirkning på miljøet. Initiativerne retter sig mod at minimere mængden af affald, at forbedre affaldshåndteringen og at øge genanvendelsen i Tønder Kommune, hvilket på alle parametre er en fordel for miljøet. Affaldsplanen 2021-2026 vurderes derfor samlet set at mindske den negative effekt fra affald.

I nedenstående skema er der foretaget en vurdering af de tidligere nævnte miljøfaktorer i forhold til den samlede affaldsplan, og på baggrund af initiativerne listet i tabellen ovenfor.

Miljøfaktor Affaldsplanen 2021-26 – påvirkning

Vand

En generel nedbringelse af affald til deponi ved øget genanvendelse, vil have en positiv effekt på vandressourcerne, da deponiaktivitet kan påvirke disse. Det vil derfor generelt have en positiv indvirkning på miljøet at reducere denne behandlingsform for affaldet. Derudover vil fokus på udsortering af farligt affald fra den brændbare fraktion, både når det gælder private husstande, virksomheder, byggeriet og landbruget have den positive effekt, at slaggen fra forbrændingen vil have et mindre indhold af skadelige stoffer, og dermed mindskes risikoen for udsivning til grundvandet, når slaggen efterfølgende genanvendes eller deponeres. Overfladevand fra genbrugspladser håndteres efter gældende regler, og dermed under hensynstagen til miljøet.

Luft

Omfanget af transportarbejde kan blive ændret ved en separat indsamling af madaffald. Afhængig af den geografiske placering af behandlingsanlægget for madaffaldet kan det betyde et øget transportarbejde, og en deraf øget luftforurening. Under alle omstændigheder er miljøbelastningen ved transportarbejdet lille i forhold til miljøgevinsten ved ikke at brænde affaldet, men udnytte det til andet formål. Ved ikke at brænde affaldet undgås en større udledning af forskellige stoffer og partikler til atmosfæren. Ligeledes kan en ændring i øvrige indsamlingsordninger ved husstanden betyde mere transport (som dog må forventes at være relativ lokal), men samtidig også en øget genanvendelse, og dermed samlet set have positiv effekt på miljøet.

Ressourceeffektivitet

Det generelle fokus i affaldsplanen er på større udnyttelse af ressourcerne i affaldet til genbrug og genanvendelse. Dette vil medføre en forbedret varetagelse af materialer så som mineraler og andre råstoffer, idet der skal bruges færre af disse, og dermed fører dette til en forbedret ressourceeffektivitet for fremtidens produktion. Initiativer så som indførelse af særskilt indsamling af madaffald, løbende justering af eksisterende indsamlingsordninger, genbrug af byggeaffald, øget affaldstilsyn og de samlede tiltag omkring informative initiativer, vil alle bidrage positivt til en forbedret ressourceeffektivitet.

Kumulative effekter

Affaldsplanen indeholder initiativer omkring indsamling af madaffald, eventuel ændring af andre indsamlingsordninger ved husstanden, bedre sortering af affald og mere genanvendelse. Initiativerne kan have kumulative virkninger da det blandt andet betyder flere fraktioner, og at der dermed stilles krav til renovatørernes håndteringskapacitet herunder eventuelt større mængder affald til omlastning, og dermed krav om bedre omlastefaciliteter. Samtidig vil øget genanvendelse og udsortering af mere farligt affald betyde mindre affald til forbrænding, og dermed en mindre udledning af miljøskadelige stoffer, samt en bedre slaggekvalitet. Det vurderes på den baggrund at de kumulative effekter ikke vil være væsentlige.