Dette afsnit beskriver de retningslinjer, som gælder for vandindvinding i Tønder Kommune. Vi lægger vægt på, at der skal være en balance mellem behovet for vandindvinding og hensynet til vandressourcen, miljøet og naturen i kommunen. Derfor administrerer kommunen ud fra flere retningslinjer.
For vandindvinding gælder retningslinjer for:
- Prioriteret indvinding af grundvand
- Sikring af drikkevand
- Indvinding fra vandløb
- Indvinding fra søer
- Nye boringer
- Hensyn til sårbare vandløb
- Indvinding af vand til varmeudvinding og køleformål
Prioriteret indvinding af grundvand
Retningslinje 2.4.1
I områder, hvor vi vurderer, at der ikke findes tilstrækkelige grundvandsressourcer til at dække alle behov, skal fordelingen af grundvandsressourcerne prioriteres således:
- prioritet: Indvinding af vand til befolkningens almindelige vandforsyning. Det omfatter vand til husholdninger, almindeligt landbrug (ikke markvanding), institutioner og lignende.
- prioritet: Opretholde en miljømæssig acceptabel vandføring og vandstand i vandløb og vådområder.
- prioritet: Anvendelse af grundvand til andre formål. Behovene afvejes indbyrdes efter en samfundsmæssig helhedsvurdering. Eksempler på anvendelse af grundvand til andre formål kan være indvinding til markvanding og industriformål.
Eksisterende tilladelser til vanding kan inddrages til formål, der har højere prioritet.
Til vanding af landbrugsjord gives normalt tilladelse til indvinding af en mængde svarende til 1.000 m³ pr. ha pr. år. Til vanding af golfbaner gives der kun tilladelse til vanding af Greens og Teesteder. Der tildeles normalt 2.000 m³ pr. ha pr. år.
Sikring af drikkevand
Retningslinje 2.4.2
Fra velbeskyttede grundvandsmagasiner med god vandkvalitet må der kun ske vandindvinding, der kræver drikkevandskvalitet. I særlige tilfælde kan der undtagelsesvis gives tilladelse til vandindvinding til andre formål.
Indvinding fra vandløb
Retningslinje 2.4.3
Der gives normalt ikke tilladelse til vandindvinding direkte fra vandløb. Der kan dog i sjældne tilfælde gives tilladelse til en begrænset indvinding fra udvalgte vandløb.
Størrelsen af den tilladte indvinding fastsættes ud fra en vurdering af vandløbets vandføring. Efter en konkret vurdering kan der gives tilladelse til overrisling af engarealer, hvor særlige natur-, miljø- eller kulturhistoriske interesser spiller ind.
Indvinding fra søer
Retningslinje 2.4.4
Der gives ikke tilladelse til vandindvinding direkte fra søer. Der kan dog gives tilladelse til en begrænset direkte vandindvinding fra enkelte store søer samt fra søer, hvor vandindvinding er natur- og miljømæssigt forsvarlig.
Nye boringer
Retningslinje 2.4.5
Nye boringer til indvinding af vand fra grundvandsmagasiner, som har direkte forbindelse til vandløb, søer og vådområder, skal placeres i størst mulig afstand fra disse, så påvirkningen som følge af indvindingen minimeres.
Hensyn til sårbare vandløb
Retningslinje 2.4.6
Skal der gives tilladelse til vandindvinding til markvanding i oplandet til de mest sårbare vandløb, skal det sandsynliggøres, at indvindingen ikke mindsker vandløbenes vandføring. Det må ikke ske i en sådan grad, at målsætningen for vandløbene ikke kan opfyldes.
Indvinding af vand til varmeudvinding og køleformål
Retningslinje 2.4.7
Indvinding af vand til udvinding af varme eller til køling må ikke give begrænsninger for eksisterende eller fremtidige vandindvindinger. Indvindingen må heller ikke være ressourceforbrugende eller påvirke naturområder og vandføring i vandløb.
Efter brug skal grundvandet ledes tilbage til det jordlag, hvorfra det blev indvundet.
Grundvandskøleanlæg må normalt ikke etableres indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser eller inden for indvindingsoplande til vandværker.
Kort |
Kort 7.4.1: Vandløb, hvor der tillades begrænset indvinding, samt oplande til vandløb, der er særligt sårbare i.f.t. vandindvinding (konfliktområder) |
Status |
Kommuneplan 2017-2029 er i intern høring fra den 15.2.2018 til og med 28.2.2018. |